Omtale af TEORIEN OM ALTING af Chresteria
Som mange af Erwins læsere begyndte jeg at læse forfatterskabet, fordi jeg ønskede at forstå, hvad det overnaturlige overhovedet var for noget. Efter et par meget traumatiske oplevelser havde jeg valget mellem at dø af skræk og sove med lyset tændt resten af mit liv eller forstå, hvad det var, jeg havde så lidt kontrol over og forklaring på. En daværende kæreste gav mig en Neutzsky-Wulff-bog i hånden, og et besvaret brev til forfatteren hjalp mig videre i min søgen.
Mange år, læste linjer og oplevelser senere har jeg erhvervet en funktionel model at forstå det såkaldt overnaturlige ud fra. Rejsen er kun lige begyndt, for verden er så meget større, end nogen kan drømme om, men den helt afgørende forskel er, at jeg nu har en forståelsesramme, der giver mening, og som er en teknik bestående af en række redskaber.
Jeg finder det dog stadig utrolig svært at tale med folk, der ikke læser Neutzsky-Wulff, om det overnaturlige. Når man ser bort fra, at det kan skyldes manglende pædagogiske evner, er det min erfaring, at det, der står imellem os i næsten hver eneste samtale, er manglen på forståelse af, at omgangen med det overnaturlige er noget helt konkret – en videnskab, en teknik ganske som alle de andre videnskaber og teknikker, vi og vores samfund benytter os af.
Uden et sådant fælles udgangspunkt er der slet ikke basis for en meningsudveksling. I stedet bliver det overnaturlige et område, hvor ”alt går”, hvor den enes opfattelse kan være lige så god som den andens, uden parametre og principper, vi kan dømme ud fra. Derfor kan man heller ikke nå til en konsensus på området, for i en samtale vil hver person sidde med sin egen forestilling, og man kommer ikke ud over det overnaturlige som en ”frivillig tro”.
Dette støttes selvfølgelig af, at en omgang med det overnaturlige er forsvundet helt ud af vores hverdag. Både Folkekirken og nye skud på stammen som asatro eller heksekult er en hul skal, kulisser til livets store begivenheder som fødsel, bryllup og død – det er store følelser sat på pseudoritualer. Det kan godt være, at det får os til at føle os godt tilpas og i kontakt med universet, men teknik er det ikke.
Vi ender i ren new-age – i udgangspunktet baseret på en reel og dybfølt længsel efter noget større end, hvad hverdagen kan byde på, en verden bag verden, men ikke desto mindre har new-age forsludret hele feltet i en grad, så der ikke er skyggen af mening tilbage. Oprindelig kabbala, et brag af en himmelstormer-maskine, ender som gode råd om hverdagsproblemer, og diverse skytsengle, sfærisk musik og pastelfarvede scenarier skal dulme vores generelle utilpashed og dødsangst.
I kontrast hertil står de vilde farver og påtrængende sanseindtryk samt den generelle voldsomhed ved at opleve det overnaturlige tæt på, en påtrængenhed og voldsomhed, mange vil kunne vidne om. Jeg kunne selv fristes til at sige: Er det pastelfarvet og sfærisk-fuzzy, så hold dig langt væk!
Vi er ganske enkelt ikke bare en generation, men en hel kultur af overnaturlige analfabeter! Så enkelt kan det siges, og derfor er det heller ikke så mærkeligt, at ENW-læseres ønske om at forstå sender dem på deres livs arbejde med at læse og tygge tekster punktum for punktum. Kun med en forståelse ved siden af kan de glimt, vi indimellem får, give mening og dermed få en hyppigere og mere forståelig karakter. Det gør det selvsagt ikke nemmere, at man rent faktisk er nødt til at erfare det for at kunne forstå det, hvilket nok udgør mange ENW-læseres gordiske knude.
Men indtil vi får en sådan forståelsesramme, der sier sludderet og feel good-filosofferne fra, er der en afgrund så dyb, at det er umuligt at få en meningsfuld dialog om det overnaturlige. Vi taler ganske enkelt ikke det samme sprog. I stedet for at bestå af konkrete teknikker, som varierer fra kultur til kultur, men beror på de samme principper og basale fakta, bliver det overnaturlige mystisk – i betydningen tåget og uigennemskueligt, og alt, hvad vi kan konkludere, er: ”Ja, der er jo mere mellem himmel og jord …” Dybt suk og slut på samtalen.
Her er det så, at Erwins forfatterskab i almindelighed og TEORIEN OM ALTING i særdeleshed kommer ind. For der ER en forklaring – vi KAN komme videre i samtalen om det overnaturliges (over-)natur.
Erwin ser tingene oppefra, og som læser kan det være uhyre svært at følge ham på hans ørneflugt. Jeg selv kan ikke andet end se tingene nedefra – som jer har jeg måttet kæmpe mig til enhver lille bid af forståelse, også selv om jeg har haft den bedst tænkelige hjælp. Derfor prøver jeg også i mine små artikler at knytte forbindelse mellem læserens praktiske og konsensusbestemte problemer til arbejdet med Erwins model og en eventuel transcendens.
Denne gang bliver læseren imidlertid taget ved hånden på en helt ny måde ift. Erwins tidligere faglitterære fremstillinger, idet han i TEORIEN OM ALTING tager udgangspunkt i læserens virkelighed og forsøger at flytte ham/hende derfra og hen imod en forståelse af virkelighed og overvirkelighed.
Endvidere har bogen, dens vidtrækkende emneliste taget i betragtning (bare tag et kig på indholdsfortegnelsen), mange forskellige vinkler, en læser kan starte fra. Måske har du en videnskabelig baggrund og kan bruge det som indgang, idet Erwin gennemgår vores videnskabelige verdensbillede, dets rødder og en forståelse af omgangen med det overnaturlige netop som en videnskab.
Måske er det snarere psykiatri og de situationer, hvor hverdagen synes at gå op i limningen, der interesserer dig. I så fald vil du blive ført igennem emnet og Erwins tolkning af det neurologiske grundlag for de forskellige diagnoser og typer af ”mangel på virkelighed”. Denne del suppleres af en hel del om hallucinogener (der dog stadig frarådes – sikkert til visse læseres skuffelse) og deres specifikke virkninger ift. omgang med det overnaturlige.
Er du i forvejen godt i gang med modellen og har kæmpet dig til en basal forståelse af kabbala, får du en udvidet gennemgang af hele traditionen med særligt – og meget konkret – fokus på merkabha-mysteriet. Eller du kan studere magi eller pravitet i detaljer. Der er en hel del, der omhandler alkymi, den moderne videnskabs rødder.
Hertil kommer flere skønlitterære dele, der tillader læseren at opleve og drømme den faglitterære teori, der lige er blevet gennemgået, en temmelig effektiv og ikke mindst stilistisk nyskabende måde at konsolidere det faglitterære stof på. Pædagogisk er det et genialt redskab. Du får tilmed en realistisk fremstilling af en eksorcisme.
Er du interesseret i litteraturteori eller måske ligefrem håbefuld forfatter, får du en hel del med Erwins egen poetik samt eksempler på og gode råd til, hvordan man skriver. Dette emne har Erwin hidtil kun berørt ganske kort i RELIGION, hvor han beskriver det neurologiske grundlag for den æstetiske oplevelse og dermed de ingredienser, en kunstner skal benytte sig af.
Behøver jeg sige mere? Som sædvanlig får læseren en skatkiste af fremstillinger om mange forskellige, men ikke desto mindre tæt forbundne emner, og religionsmodellen bliver endnu en gang beskrevet i detaljer fra såvel kendte som nye vinkler.
Ikke desto mindre er det helt nye som sagt, at det er læserens udgangspunkt, der danner basis for fremstillingen, og det kan godt komme til gøre en forskel for mange læsere.
Bogen kan imidlertid kun udkomme, hvis vi inden 1. maj har fået 250 forudbestillinger. Selv om det ikke burde være svært, er det altid et uhyre mas at komme op på dette antal. Fortsat udgivelse af Erwins bøger afhænger med andre ord af jer læsere og jeres interesse. Gør os derfor meget gerne den tjeneste at anbefale bogen til andre, som måske kunne være interesserede og kunne tænkes at have lyst til at forudbestille. Og hjælp os med opslag.
Her kommer i hvert fald en bog, som starter ved læserens – herunder også nye læseres – udgangspunkt, inden den bevæger sig ind i verden bag verden og dennes rationale.