176
167
GRIMOIRE-biblioteket er et værk på to et halvt tusind sider i fire bind. Det har taget mig tre år at skrive, og i og med, at dette sidste bind, DET MAGISKE MENNESKE, er sat til at udkomme på min 75-års fødselsdag, kan jeg vel med en vis sindsro kalde det mit faglitterære hovedværk.
Magien er umulig at forstå og udøve uden en radikalt anderledes verdensforståelse, som læseren dermed får med som et ikke ubetydeligt frynsegode. GRIMOIRE-biblioteket er, hvad englænderne kalder a constitutional, en travetur til benefice for krop og sjæl.
Men den, der vover sig ud i en skov, oplever også noget, han ikke tidligere har været opmærksom på, en levende verden. Den er måske ikke umiddelbart kaniner og dådyr, der kigger ind ad vinduet hos dværgene, men snarere Snehvides mareridtsvision efter at være blevet sat ud af den onde dronning – rygterne om Pans død er stærkt overdrevne – men sådan er det med alle realiteter.
Løverne på savannen er ikke helt som i billedbogen – det var jo det, præsten og skolelæreren advarede os om – til gengæld konstaterer vi så med en vis overraskelse, at de er til. Vi troede ellers, det var et fabeldyr, Samson kæmpede imod.
Javel, der er en del snak om løver i historiske værker. Men det var jo mytologi.
”Du kan principielt læse den som alle andre, i en arms længde.” Ja – måske.
Grunden til, at folk holder op med at læse Neutzsky-Wulff, ofte midt i en sætning, er sjældent kedsomhed! Så er der de klogdristige, der vil have mere end et glimt, og til dem er der en brugsanvisning.
Og det er ikke aum. Undervejs opdager vi, at den solide virkelighed hverken er særlig solid eller særlig virkelig – præstens prædiken i planetariet.
DET MAGISKE MENNESKE koster 1.200 kr. Til gengæld får du 766 sider i stort format spækket med guldkorn og ikke mindst opskriften på at finde tilbage til den religiøse erfaring og det, Erwin kalder den magiske tankegang.
Layout og omslag: Danny Lund.